maandag 28 maart 2011

Nog wat kleiner

De resultaten met het 'zagen' van tandwielen waren, zoals te zien is in de vorige post, erg bemoedingend. Maar de gemaakte tandwieltjes waren met hun 6 mm nog behoorlijk groot. Tijd dus om te kijken of het nog wat kleiner kan. Het cirkelzaagje werd vervangen door een vliegfrees, bestaande uit een houdertje waarin een stukje scheermes werd geklemd. De dikte van dit mesje is ongeveer 0.1 mm. Dikte van het mesje/zaagje en kleinste te bereiken module blijken in de praktijk ongeveer gelijk. Met een mesje van 0.1 mm zijn dus bijzonder kleine wieltjes te maken. Hieronder een wieltje van 1.35 mm met 12 tanden, naast de punt van een balpen.


Nog een extra close-up:

Ondanks wat kleine onvolkomenheden is toch te zien dat de involuutvorm nog steeds aanwezig is. De werkelijke grens is dus nog niet helemaal bereikt, maar op dit moment heb ik eigenlijk geen bestemming voor wieltjes met een nog kleinere module.

woensdag 23 maart 2011

Tandwielen snijden met een cirkelzaagje

Hieronder een filmpje van een experimentje om tandwielen te snijden met een klein cirkelzaagje. De vorm van de tandwielen wordt eerst berekend met behulp van de formules voor addendum en dedendum (involuut en trochoïde). Daarna berekent het programma de G-code voor de juiste bewegingen voor het cirkelzaagje ten opzichte van de draaihoek van de spindel van het CNC horlogemakersdraaibankje. Ondanks een klein beetje buiging in het zaagje ziet de vorm van de tand er prima uit en de loop is ook uitstekend. De diameter van het wieltje in onderstaand filmpje is ongeveer 6 mm. De kleinst mogelijke module wordt bepaald door de dikte van het zaagje. Het filmpje is ongeveer 10x versneld.